lördag, september 27, 2008

80.2 / humor

Ur allt elände kommer en annan mammaism.

Med ålderns och allt eländes rätt tycker sig mor förvänta att det snart är dax att lämna in. Hon tror sig inte överleva en enda helg, vilket hon inte förväntat sig under en längre tid. Och varför just helger är gränspunkten vet jag inte, men det är klart en gång får hon rätt tyvärr.

Så för sonen innebär det att gång på gång lyssna till obeslutsamma funderingar om kista eller kremering, snittar eller landgång eller smörgåstårta kanske, och kistan skall vara vit och har du tänkt på vilka som skall sjunga.
- Du måste ringa dessa nu, säger mor.
Varpå jag, lite lättsamt, försöker slingra mig ur dessa åtagande med att jag vet ju inte när det skall bli och något jourtillägg har vi väl inte råd med.

Men mor låter sig inte stoppas av en dylik trivialitet utan går på om att hitta en trevlig annons att kopiera eller om jag skall skriva något trevligt. Efter ett par samtal i veckan om detta skapas en viss frustration hos sonen och mitt sammanbrott känns nära.

Därför säger jag, och nu är det inte så lättsamt utan lite mer skarpt:
- Antingen bestämmer du ett datum här och nu eller så litar du på att jag reder ut begravningen och du kan koncentrera dig på att leva nu!
- Men det går inte att bestämma datum, säger mor. Det vet du väl hur svårt jag har att bestämma mig. (häpp)

Det kallar jag att ha lite självinsikt i alla fall.

7 kommentarer:

TORGNYSDOTTER sa...

ända sedan jag läste detta har jag bråkat med mig själv om mitt dödsdatum. Shit, det vore ju fruktansvärt om man skulle välja. Det finns ju sjukt mycket att ta under övervägande...

Eva Kihlström sa...

Din mamma är INTE den enda som "snöar in" på saker. Min mamma, troligan något piggare än din till kroppen men inte lika mycket getter kvar i stallet, kör något slags "grevinnan & betjänten"-variant. Dukar till ett halvt dussin personer nästan dagligen och lagar ibland riktig mat eller åtminstone smörgås med ett antal pålägg som står framme i flera timmar tills hon kommer på att ingen kommer och hon ställer in det igen - i vilket skick??? I lördags var jag där och slängde fyra kassar förstörd mat från kylen - igen... Dyr och onödig hobby tycker jag, men det går bara inte att få henne att inse att varken pappa (som ju är död) eller någon annan kommer. Hon bor visserligen i ett äldreboende som kan koppla på "service" efter behov,men så länge hon kan ta rollatorn till affären intill så kommer hon att hålla på! Och vi bor för långt därifrån för att kunna göra något nyttigt av det och gå dit "på riktigt" och äta upp maten innan det blir skräp.
Frustration!!!

Göran sa...

td:
eller hur, den som lever får se...

eva:
jag känner igen matinköpen, att alltid handla 5 tomater även om det inhandlades 5 i går. det kan alltid vara bra att ha en tomat...

det är ju bra att veta att sådan där blir man ju aldrig själv!

Eva Kihlström sa...

Du är utmanad! se http://evalution-tot.blogspot.com/2008/10/bloggutmaning.html

Göran sa...

ahh, jag är utmanad

Anonym sa...

Eva,
ta hem mamma. Hon har väl inte lämnat dig på dagis och åkt på semester?

Göran sa...

anonyma eva:

1, Var är hem? Du lämnade ingen adress.

2,NääÄ, min mor har inte åkt på semester etc ... Nu har du allt missuppfattat någott.