måndag, mars 13, 2006

Lär dig av andra

Instruktionsböcker i all ära med deras uppmaningar som: ”innan du startar Yapparat, sätt ihop den…” till ett kort felsökningsschema sist i instruktionsboken. Men problemet uppstår när man köper något begagnat. För även om prylen är hopmonterad så kanske den inte fungerar optimalt och någon instruktionsbok medföljer sällan. Jag vill därför rekommendera möjligheterna som ligger i att lära av andras tokiga erfarenheter. Lyssna på kompisens klagan på sina prylar som inte fungerar 100 %. Förhoppningsvis berättar han hur han fått dem att fungera igen. Du kan bli bjuden på gratisservice och en aha-upplevelse.

Ni vet vad en aha-upplevelse är? En fundering som legat och gnagt i bakhuvudet, medvetet eller omedvetet. Rätt som det är kommer du till insikt. Du ser en lösning på problemet tack vare något du läser eller upplever. Som en blixt från en klarblå himmel! AHA!

Ibland händer det kanske att kompisen lite småovilligt berättar en liten pinsam historia. Den kanske avslöjar honom som lite dumdryg, men ni skrattar åt det tokiga tillsammans. Samtidigt börjar en tanke mala inne i ditt huvud. Du avslöjar den inte men tänker, känner jag inte igen detta från mitt eget liv. Lever jag i samma fantasi, jag kanske kan lära mig något! Känns det igen? Jag ger ett exempel på en aha-upplevelse ur mitt eget liv. Den blottlägger mina brister i ljuset från andras erfarenheter och du kanske kan lära dig något av den. Följ instruktionerna.

Jag och jobbarkompisen Bengt Jansson flanerade nedför Avenyn en sommarförmiddag på det glada 80-talet. Han berättade en dråplig historia om sin frys som brummade. Vi bodde båda i varsin liten etta med ett litet kök. Därför var hela möblemanget inte långt från något. Speciellt inte sängen som stod i princip bredvid allt. Om man då har en frys som brummar så är det inte bra för nattsömnen.

– Du skulle ha hört min frys, sa Bengt. Jag höll på att bli tokig. Här kommer jag hem efter ett jobbigt eftermiddagspass och vill sova, fortsatte Bengt. Men går det! Nä, då skriker den där frysen ut sitt brummande. Det tränger rakt igenom huvudet. Jag kan inte somna!

Mycket livfullt berättade Bengt sin historia om sömnlösa nätter. Grannar som klagade och vicevärlden som ville vräka honom. Hälften var kanske sant. Jag kände ju Bengt. Men tackvare den brummande frysen blev Bengt tvungen att ringa en reparatör för vitvaror.

Under tiden Bengt berättade och vi skrattade åt historiens förlopp började en liten tanke väckas i mitt huvud. Göran hur låter din frys? Brummar inte den också?
Bengts historia blev bara mer och mer intressant att lyssna vidare på.

Frysreparatören kom hem till Bengt. Men han tog aldrig fram sina verktyg. Han skruvade aldrig isär frysen eller dömde ut den och ville sälja en ny. Reparatören tryckte bara på knappen för snabbinfrysning. Då tystnade frysen! Bengt hade, av misstag…, tryckt på den knappen. Därför gick frysen på högvarv och brummade, naturligtvis…!

– Varsågod, sa vitvarureparatören med ett snett leende. Förutom leendet fick Bengt en räkning på 300 kronor av reparatören. Det var mycket pengar redan på den tiden. Vi skrattade gott åt hela historien under tiden som vi gick till jobbet och vårat eftermiddagspass.

När eftermiddagspasset var slut gick jag hem. Hemma i min ensamhet stängde jag av knappen för snabbinfrysning på min frys. Därefter sov gott i fortsättningen. Bengt har aldrig fått veta.

Jag vill därför uppmana alla prylköpare. Läs i instruktionsboken och du slipper blottlägga en eventuell dumdryghet. Men du kan göra på samma sätt som jag. Lyssna på andras tokiga historier och lär dig av dem. Kanske även du kan få en aha-upplevelse av andras erfarenheter. Och kom ihåg, du behöver inte berätta det för andra!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej, jag har inte läst din historia.
Helvetet! Så det är den knappen...

Marc